Nyheter: Mazda RX-Vision - Wankel på tur tilbake!

Av David K Andersen


Selv om Mazda ikke lager biler med Wankelmotor for tiden, har vi vært klar over at de jobber med saken. På Tokyo-messen viser de nå konseptbilen RX-Vision som ikke bare har Wankel under panseret, men også er en av de peneste konseptbilene vi har sett på lenge.

Foreløpig vet vi mer eller mindre ingen ting om denne bilen. Mazda sier de har valgt å kalle motoren i RX-Vision Skyactiv-R for å understreke sin besluttsomhet om å fremdeles kunne levere utradisjonell teknologi og en kompromissløs Skyactiv opplevelse bak rattet. Vi får anta at den uttalelsen om ikke annet betyr at det jobbes med en ny wankel-motor som etterhvert er tiltenkt en sportsbil. Og vi kan jo ikke annet enn juble over at noen gidder å gjøre ting på sin egen måte - dette kan bli helrått!


Wankel fra før
Mens vi venter spent på fortsettelsen, kan vi jo ta et tilbakeblikk på noen av foreløperne. Den første Mazdaen med Wankelmotor, var Cosmo Sport som kom i 1967. Det ble bare produsert drøyt 1500 eksemplarer mellom 67 og 72. Under panseret satt en torotors 1-liter på ca 110 hk. I 1968 kom en oppdatert versjon (Serie II). Den fikk 128 hk og skal ha klart kvartmila (402 meter) på 15,8 sekunder. Absolutt ikke dårlig i sin tid. Jeg har sett bilen selv, og den er en slags 60-talls blanding mellom sportsbil og futurisme - helt fantastisk.

Foto: David K Andersen
Foto: David K Andersen
Forresten har Jay Leno sikret seg ett av få gjenlevende eksemplar. Sjekk den ut her!



Etter Cosmoen var det RXene sin tur. Mest kjent er selvfølgelig RX-7. Den kom i 1978 og ble produsert i tre generasjoner frem til 2002. Første generasjon har virkelig blitt en ettertraktet klassiker som kommer til å stige mye i verdi fremover. Den første versjonen hadde bare 100 hk, men klarte likevel 0-100 på under 10 sekunder. Senere ble stadig motorene oppgradert, og siste versjon av tredjegenerasjon RX-7 hadde 1,3-liters Wankel, to turboer og 280 hk. RX-8 var en litt snillere og mer brukervennlig variant av en sportsbil. Den ble produsert mellom 2003 og 2012, og er et virkelig bra kjøp om man ønsker noe annerledes og moro.


1. generasjon Mazda RX-7
Foto: David K Andersen
Mazda vant for øvrig 24-timersløpet på LeMans i 1991 med 787B. Det er selvfølgelig eneste gang en Wankelmotorisert bil har vunnet. 4-rotorsmotoren leverte 700 hk og 607 Nm i løpsform, men ble kjørt med over 900 hk under trening. Med egenvekt på 830 kg, kan man jo tenke seg omtrent hvordan den gikk. Den leverte dessuten tidens kanskje aller råeste motorlyd. Et YouTube søk anbefales!





0 Response to "Nyheter: Mazda RX-Vision - Wankel på tur tilbake!"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel