Formel 1: Dekkskandale på Silverstone

Av Vegar Bjørge


Silverstone skulle være Lewis Hamiltons løp. Ihvertfall om man tok utgangspunktet i kvalifiseringen. Engelskmannen startet fra beste startposisjon med stallkompis Nico Rosberg ved sin side. Mercedes-teamet har for vane å være best på kvalifisering, men ikke klart å følge opp i løpet. Nå håpet Mercedes at det skulle snu. Dekkproblemer for teamet har vært grunnen til at racefart har vært for dårlig i forhold til farten de har hatt i kvalifisering. Det skulle igjen være dekkproblemer som skulle ødelegge for teamet, men nå av en annen karakter.

Pirelli leverer dekkene til alle teamene i årets sesong og kvaliteten på leveransene har vært under all kritikk hele sesongen. Kravet til dekkleverandøren er at alle skal få samme dekk, og det har vel også vært tilfelle denne sesongen, selv om Mercedes har slitt mer enn andre team. Alle team skal holdes oppdatert når dekktesting foregår og alle skal ha en lik andel testing på dekkene og det skal skje med fjolårsbiler. I utgangspunktet trenger Pirelli en del testing for å levere gode dekk, men i år kan det virke som det har blitt dårlig med testing med gode resultater. Flere løp har vært preget av dekk som slites ut alt for fort. Derfor ble det ramaskrik når Mercedes og Pirelli hadde en felles dekktest uten at andre team fikk samme mulighet og når bilen i tillegg var av årets modell, var en klage et faktum fra Ferrari og Red Bull. Klagen ble til dels tatt til følge og Mercedes må klare seg uten testing av ungdomsførere ut sesongen i tillegg til en bot.

Tilbake på Silverstone tyder det på at testing ikke har hjulpet særlig på kvaliteten på dekkene for i dag var det 4 førere som opplevde at dekkene eksploderte. For 3 av førerne skjedde det på samme sted, noe som kan tyde på at det var feil på curbsen eller banen. Første ut til å få problemer var raceleder Lewis Hamilton, og dermed var hans vinnersjanser borte. Neste mann var Felipe Massa, som frem til da hadde et meget godt løp, men hans sjanser til en topplassering ble også lagt i ruin. Så skjedde det igjen, og nå for Jean-Eric Vergne før vi på slutten av løpet så at Sergio Perez måtte bryte etter et dekkuhell. Uhellene skal etterfoskes av Pirelli og vi får nok noen svar før neste løp på Nurburgring neste helg.

Teamene var tydelige på at førerne burde være forsiktige med sine dekk og i tillegg være forsiktig på curbsene. Om førerne fulgte det siste rådet kan nok diskuteres. Det så lenge ut til at Sebastian Vettel skulle ta hjem seieren, men 12 runder før mål røyk girkassen på hans bil, og dermed var det Nico Rosberg som vant foran Mark Webber, som hadde tidenes dårligste start. Derimot var australienseren som har tenkt og gi seg etter årets sesong, kjapp mot sluttet av løpet. Det kan hende han kunne ha vunnet om løpet hadde vart noen runder til. I tillegg hadde han god hjelp av 2 saftycar perioder. Fernando Alonso avsluttet også sterkt å kjørte inn til en 3. plass. Lewis Hamilton kjørte seg opp etter sin punktering og endte til slut på en imponerende 4. plass.


Resultatliste Silverston GP:
1. N Rosberg
2. M Webber   + 0,7
3. F Alonso   + 7,1
4. L Hamilton   + 7,7
5. K Räikkönen   + 11,2
6. F Massa   + 14,5
7. A Sutil   + 16,3
8. D Ricciardo   + 16,5
9. P di Resta   + 17,9
10. N Hulkenberg   + 19,7

Forskjellene på farten til de forskjellige var større enn det resultatet tilsier for safetycar samlet feltet ved havariet til Sebastian Vettel. Nico Rosberg valgte å gå inn å skifte dekk ved det tilfellet, noe Kimi Räikkönen ikke gjorde. Han lå da på 2. plass og håpet at han skulle ende på pallen. Dekkene tok slutt og de fleste bak han kjørte på friskere dekk og dermed også bedre rundetider og finnen klarte bare en 5. plass i et løp som burde endt bedre. Man kan vel kalle det en teambrøler.

Sammenlagtstillingen førere:
1. S Vettel    132
2. F Alonso   111
3. K Räikkönen   98
4. L Hamilton   89
5. M Webber   87
6. N Rosberg   82
7. F Massa   57
8. P di Resta   36
9. R Grosjean   26
10. J Button   25

Sammenlagtstilligen team:
1. Red Bull Racing-Renault    219
2. Mercedes   171
3. Ferrari   168
4. Lotus-Renault   124
5. Force-India-Mercedes   59
6. McLaren-Mercedes   37

Det er fortsatt åpent i førermesterskapet, men jeg har en følelse at Sebastian Vettel er mer overlegen enn det ser ut. Om bilen holder så skal det være vanskelig å ta tittelen fra tyskeren. Det er flere som kan vinne, men Red Bull har stort sett havnet på pallen med sin stjernefører. McLaren skuffer stort i år å henger ikke med, men det kan bli forandringer på det fremover. En av de største nyhetene i Formel 1 er at Honda kommer som motor leverandør og det er McLaren som får Honda-motorer foran 2015-sesongen.

0 Response to "Formel 1: Dekkskandale på Silverstone"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel