Adventskalender: Våre 24 konseptbilfavoritter: 17. des: Vaz X-1

Av Redaksjonen


I dag tar vi for oss en bil som det nesten ikke finnes noe informasjon om. Sovjetunionen var opptatt av bilproduksjon selv om det meste var gamle konstruksjoner fra Fiat eller statsbiler som så ut som gamle amerikanske dollarglis. Denne flerbruksbilen kom i 1981 som konseptbil. Om tanken var å vise verden hva som skulle komme fra Vaz, så misslyktes de kraftig med det.


Nå ser Vaz X-1 ganske så smart ut, med et fleksibelt interiør. Det var kun førersetet som hadde sin faste posisjon, ellers kunne man snu, skyve å felle ned seter etter behov. Dette kunne blitt en stor konkurrent til Renault Escape og Chrysler Voyager, men bilen ble en godt bevart hemmelighet.

Av bildene ser man at motoren sitter foran, og om man går for det som var vanlig i Sovjetunionen så er det en bensinmotor på 1,2 - 1,6 liter. Kupeen rommer 4 personer og i taket har man smarte løsninger som for eksempel et bord man kan felle ned. I tillegg har bilen smarte løsninger for barn, som kan sitte i egen spesialtilpasset stol. Barnevogna kan man få plass til foran passasjerene, kanskje med barna sovende i.....


Bil og tegninger tok KGB seg av så de er fortsatt et sted få vet hvor er. Om Vaz X-1 hadde blitt satt i produksjon kunne bilverdenen sett litt annerledes ut. Husk at Lada Samara var en populær bil for oss nordmenn og ettersom Voyager også ble folkefavoritt i det norske hjem, kunne en krysning av russisk merkenavn og amerikansk smartness virkelig blitt en hit her i nord. Eller var det kanskje den fortreffelige motoren i Voyager vi falt for? Uansett så står Vaz X-1 som bevis for at Sovjet hadde fremtidsplaner for sin bilindustri.


0 Response to "Adventskalender: Våre 24 konseptbilfavoritter: 17. des: Vaz X-1"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel