Formel 1: Vettel vinner i Malaysia etter ignorering av teamordre

Av Vegar Bjørge

Foto : Sutton
Sesongens 2. løp i årets Formel 1 sesong ble kjørt denne helgen i Malaysia. Vi fikk oppleve et spennende og kontroversielt løp med en vinner som ikke følte glede. Sebastian Vettel vant foran teamkompis Mark Webber, men det burde vært motsatt. På 3. plass klarte Lewis Hamilton og holde seg foran teamkompis Nico Rosberg, men det var takket være teamordre. Rosberg holdt seg til strategien og holdt seg bak Hamilton, slik at de kunne kjøre så konservativt som mulig å spare sine dekk. Vettel valgte motsatt strategi og ignorerte teamordren om å holde seg bak løpets leder og teamkompis Webber. Vettel var raskere enn Webber og ønsket å vise det, mens teamet ønsket å få begge bilene inn på de første plassene. Da burde de kjøre smart å spare dekk. Det var også det som var planen, og Webber kjørte ikke for fullt, og dermed kunne det også se ut som at Vettel var raskere enn Webber. Webber var likevel den som holdt seg i ledelsen for det meste av løpet, og viste godt tempo foran 3. og siste pitstopp. Da var det også klart at Red Bull ville ha bilene sin inn som nr. 1 og nr. 2 i mål. På grunn av dekkslitasje skulle de kjøre konservativt og ikke ta noen sjansjer. Dette var ikke Vettel helt med på og kjørte forbi Webber og dro også i fra inn mot mål. Likevel var det med en vond smak i munn han vant, og teamet ga klart beskjed om at han hadde en del å forklare.

Hamilton var helt klar på at han ikke burde stå på pallen. Det var nemlig ganske klart at Rosberg hadde spart sine dekk bedre enn det Hamilton hadde gjort, og i siste del av løpet kunne nok Rosberg passert engelskmannen om han hadde fått lov. Bak de to Mercedesene kom Felipe Massa som var den eneste av Ferrariene som fullførte. Han slet de første rundene, og likte ikke forholdene. Banen var våt på en del av banen samtidig som det var tørt andre steder. Det satte ekstra krav til førerne og Massa tapte en del plasser i første del av løpet, og klarte ikke å forsvare sitt gode startspor på gridden. Han startet som nr. 2 bak Vettel og foran Fernando Alonso. Han kom bare en runde. Han kjørte i bakenden til Vettel og ødela sin frontvinge. Han håpet det skulle gå å kjøre med vingen frem til sitt første pitstopp, men kjørte av banen og ble stående.

Kimi Räikkönen, som vant forrige helg, kom i mål som nr. 7 etter teamkompis Romain Grosjean. Räikkönen var veldig rask på treningen fredag, men da regnet kom holdt ikke Lotusen samme fart. Nico Hulkenberg kjørte inn til en 8. plass, mens Sergio Perez og Jean-Eric Vergne tok de siste poengplassene. De som skuffer mest i sesongstarten er McLaren med Perez og Jenson Button. Button hadde et godt løp og ledet en liten stund før siste pitstopp, men da gikk alt galt. Problemer med utstyr for bytte av hjul, førte til et ekstremt langt hjulskift og til slutt brutt løp. Han hadde inntil da muligheter for å kjempe med Mercedes-bilene på 3. og 4. plass. Perez 9. plass er samme plassering som Button fikk i forrige løp, og dermed også deres beste plasseringer. Ikke bra og vi får håpe McLaren har mer å komme med og litt mer hell i kommende runder.

Beste nykommer var Vallteri Bottas på en 11. plass og det er nok ikke mange løpene før Williams-føreren tar sine første VM-poeng. Estaban Gutierrez tok en 12. plass, mens Jules Bianchi kom på plassen bak. Alle nykommerne fullførte sist helgs løp i Australia, og det gjorde de også her i Malaysia. Giedo van der Garde endte på 15. plass mens Max Chilton havnet på plassen bak.